Kereste

KERESTE NEDİR ?

Kerestenin hammaddesi ağaçtır. Ormanlardan kesilerek çeşitli işlemlerden geçen ve ticareti yapılan, işlenmiş ağaçlara kereste denir.

İNŞAAT KERESTESİ

İnşaat sektöründe neredeyse her alanda kullanılan kereste, öncelikle dayanıklı olmak zorunda. Kalıp ve çatı işleminde kullanılan H20,  plywood, ve kereste, betonun ağırlığını taşımalı ve esneme yapmamalı. Bu yüzden kalıp ve çatı yapımında dayanıklı keresteler tercih edilmekte. Önemli olan diğer bir konu ise kerestenin fırınlanmış hatta kurutma işlemi tamamlanmış olmalı.

 

Özetlemek gerekirse, kullanılan malzemenin doğru tercih edilmesi, yapılarınızın kalitesini ortaya koyar. Kalıp işlemlerinde tavsiye ettiğimiz plywood, H20, payanda, çiroz gibi ürünlerle profesyonel yapılar oluşturabilirsiniz. Yapılardaki statik hesapları yapacak mühendis ve teknikerlerin doğru ürünü tercih etmesi oluşturulan mimarinin sağlıklı olmasını sağlar.

 

İşimiz değerli müşterilerimiz için doğru ürünü tedarik etmekten geçer. İthal, yerli, sıfır ve ikinci el ürünler stoklarımızda mevcut bulunur.

İNŞAAT KERESTESİ ÖLÇÜLERİ

Öncelikle inşaat alanında tercih edilen kereste ölçüleri 10x10x300cm, 10x10x400cm olanlardır. Yüksek kolonlarda özel kesim 10×10’lar 6 metreyi bulur. Fakat kolon yapımında kullanılan kerestenin metrajı uzadıkça dayanım gücü düşmeye başlar. Kalıp altı kullanılırken bu durum söz konusu değildir. Bunun yanı sıra 5x10x300cm inşaatlarda her işin tamamlayıcı parçası olarak rol alır. Ayrıca 2 metrenin altındaki malzemeler akıs, dayama, birleştirme ve takviye olur. Bunun yanı sıra çatılarda kullanılan tahta ölçüleri, çatı iskeleti için 10x10x300cm, çatı tahtası için 2,6x25x300cm olan ürünlerdir.

KERESTENİN METREKÜP HESAPLAMASI

Kerestenin metreküp hesaplama işlemi aslında oldukça kolaydır. Bunun için Genişlik x En x Boy olarak işlem sağlayabilirsiniz.

Örnek 1 : 10 x 10 x 300 metre kerestenin metreküpünü hesaplamak için yapılan işlem 0,1 x 0,1 x 3 = 0,03 m³.

Örnek 2 : 5 x 10 x 300 ölçü kerestenin metreküpü için yapılan işlem 0,05 x 0,1 x 3 = 0,015 m³.

Bu iki örnek birçok alanda sizi kurtaracak.

KERESTE FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ ?

Yaptığımız piyasa araştırmaları, kereste fiyatlarının sürekli değişken olduğunu göstermekte. Bunun sebebi ise üretimde artan maliyetler, ürünlerin ithal olarak nakledilmesi, Türkiye’deki ormanların yeterli olmaması ve arz sıkıntısı. Bu durum her geçen gün artarak devam etmekte. Alternatif olarak 2. el ürünlere yönelim görülmekte.